Sivas Emlakçılar Birliği

Kiralık Daireler

Sivas Emlak Müşavirleri ve Danışmanları Derneği (SEMDER) Başkanı Kerim Çayır, ilimizde son aylarda kiralık daire stokunun çok üst seviyeye çıktığını ifade etti. 10 bin kişilik Sivas Merkez Yükseköğrenim Öğrenci Yurdu projesi nedeniyle konut bolluğu yaşandığını dile getiren Başkan Çayır, bu durumun esnaflar kadar ev sahiplerini de olumsuz etkilediğini kaydederek “Kiralık daire çok ama soran hiç yok” dedi.
Türkiye´nin tek seferde yapılan en büyük yurt projesi olan 10 bin kişilik Sivas Merkez Yükseköğrenim Öğrenci Yurdu, esnaflar kadar ev sahiplerini de zor durumda bıraktı.

Sivas´ta bulunan konut stoku sayısının yurt projesinin hayata geçmesiyle birlikte zirveye çıktığını ifade eden Sivas Emlak Müşavirleri ve Danışmanları Derneği (SEMDER) Başkanı Kerim Çayır, üniversitenin eğitime başladığı eylül ayında kendilerine kiralık daire talebinde bulunan hiçbir öğrencinin olmadığını belirtti.

Ev sahiplerinin ücretleri düşük tutmasına rağmen evlerini kirayla veremediğini kaydeden Başkan Çayır, “Kiralık daire çok ama soran hiç yok” dedi.

“İNANILMAZ SAYIDA KİRALIK EV STOKU VAR”

Başkan Çayır, “Eylül ayında bir üniversite öğrencisi bile kiralık ev sormadı. 2018´e kadar hatta 2018 de dahil olmak üzere biz Eylül aylarında gelenlere ‘Kiralık konut yok´ derdik. Bu tarihlerde elimizde kesinlikle kiralık daire kalmazdı ama 2018´in sonları ve 2019 ile birlikte şu an elimizde inanılmaz sayıda kiralık ev stoku var. Soran da yok. Buradan yetkililere sesleniyoruz. Bununla ilgili nasıl bir çalışma yapabilirler? Yurtların yapılması nedeniyle böyle oldu ama yurtlara bağlamak da bir çözüm olmuyor” diyerek tepkisini
KİRA ÜCRETLERİ 10 YIL ÖNCE İLE AYNI

Ev sahiplerine, “Öğrenciyi sömürüyorlardı” şeklinde yorum yapanlara katılmadığını dile getiren Başkan Çayır, “Emin olun 2016-2017 yılından itibaren kiralık konut ücretlerinde inanılmaz bir düşüş yaşandı. Artış olmadı. Bunu insanlara anlatamıyoruz. Geçmişe dönük bir çalışma yapıyorum şu anda. 2009 yılında 500-600 lira arasında kiraya verdiğimiz bir evi yıl 2019 olmuş, 10 yıl geçmiş aradan yine 500-600 liraya veriyoruz. Daha doğrusu veremiyoruz, çünkü talep yok. Bazıları, ‘Öğrencinin sırtından geçindiler´, ‘Öğrencinin üç kuruş parasına göz diktiler´ diyorlar. Bu fikre hiç katılmıyorum. 2009 yılında öğrenci 500 liraya ev tutarken o evde 4-5 kişi barınıyordu. Belki o döneme göre çok gibi geliyordu ama o evi de çok fazla yıpratıyorlardı. Yıllık kiranın yarısını da ev sahibi eve harcamak zorunda kalıyordu. Çünkü öğrenci harap ediyordu evi. Bu yorumu savunanlara veya bu şekilde düşünenlere soruyorum, merkezde 500-600 liraya evler var, hani nerede pahalılık? ‘Yurt yapılmasaydı kiralar artardı´ diye düşünenler de var. Bu görüşe de kesinlikle katılmıyorum. Yurtlar yapılmasa kiralar artmazdı. Çünkü zaten Sivas´ta gereğinden fazla konut stoku var. Niye kira artsın” şeklinde konuştu.

“YURTLARA ALTERNATİF EVLER SUNUYORUZ”

Ev sahiplerinin yanı sıra esnafın da zorlu bir süreçten geçtiğine dikkat çeken Başkan Çayır, “Adeta çıkmaz sokağa girdik. Öğrenciyi çekmemiz lazım. Ciddi mağduriyet yaşanıyor. Öğrenci halkla iç içe olsun, bu memlekete geldiği zaman berberine, kasabına, manavına gitsin istiyoruz. Bu şekilde kendini yetiştirsin. Öğrenci okuldan çıkıyor fakülteden 300 metre sonra yurda giriyor. Bu nedenle iletişimsizlik problemi ortaya çıkıyor. Biz öğrencilere yurtlara alternatif evler sunuyoruz” ifadelerini kullandı.