Ne Alan Var Ne De Satan!
Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Yönetim Kurulu Üyesi ve Sivas Emlakçılar Birliği Başkanı Kerim Çayır; emlak fiyatlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. İlimizde gayrimenkul fiyatlarındaki orantısız artışlar nedeniyle sektörün durma noktasına geldiğini ifade eden Çayır, “Ne alan var ne de satan” dedi.
Fatih TABUR
Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Yönetim Kurulu Üyesi ve Sivas Emlakçılar Birliği Başkanı Kerim Çayır; ilimizde gayrimenkul sektörünün son durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Piyasada orantısız fiyat artışları olduğunu ifade eden Başkan Çayır, bu durumun durgunluğa sebep olduğunu dile getirdi. Özellikle mülkünü ilan sitelerine kendileri koyan kişilerin lokasyon araştırması yapmadan, binanın özelliklerini detaylı bir şekilde değerlendirmeden kulaktan dolma bilgilerle belirlediği fiyatların piyasayı olumsuz etkilediğinin altını çizen Çayır, “fiyat kirliliği” olduğunu söyledi.
PİYASADA İNANILMAZ DERECEDE BİR FİYAT KİRLİLİĞİ VAR
Başkan Çayır; “Geldiğimiz noktada ne alan var ne de satan var. Mevcut piyasadaki orantısız fiyat artışları gerek bizim gayrimenkul piyasasının tamamı gerek vatandaşın oluşturduğu gayrimenkul piyasası gerekse inşaat firmalarının oluşturduğu gayrimenkul piyasası hepsi birbirine karışmış vaziyette. Yeni yapılmış bir konutun değeriyle 20-30 yıllık konutun değeri bir tutulup piyasaya sunuluyor. Örnek veriyorum; bilinçli bir gayrimenkul danışmanı bir gayrimenkulü müşterisinden pazarlama için aldığı zaman bu gayrimenkulün özelliklerini, lokasyonunu, her şeyini değerlendirip bir fiyat çıkartıyor. Bu gayrimenkul örnek veriyorum 1 milyon lira edebiliyorsa bunun 100 metre ilerisindeki bir gayrimenkul de bu değerler baz alınarak piyasaya 1 milyon olarak çıkıyor. Halbuki 1 milyon liralık dairenin yarı fiyatı edeceği bir değerde. Dolayısıyla piyasada inanılmaz derecede bir fiyat kirliliği var” dedi.
PİYASA ŞU ANDA TABİRİ CAİZSE KİLİTLENDİ
“Özellikle sahibinden satan vatandaşımız neyi, ne şekilde satacağını bilmiyor. Bilmediği için de piyasamız şu anda tabiri caizse kilitlendi; ne alan var ne de satan” ifadelerini kullanan Çayır, “Hükümetimiz de bu konuyla ilgili çalışmalara başladı. Bu sırf Sivas için oluşmuş bir durum değil. Türkiye genelinde aynı sorun var, Sivas’ta da bu sorun çığırından çıktı. Akşam haberleri izleyen vatandaşımız sabah gelip fiyatını değiştiriyor. Bir günde dolar 20 lira mı arttı, demire 200 lira zammı geldi veya inşaat maliyetlerinde bir artış mı oldu? Hayır. Örnek veriyorum 1 milyon liralık gayrimenkule ertesi gün geliyor, 1 milyon 200 bin lira yazdırıyor. Böyle bir fiyat artışı söz konusu olamaz. Bu tamamen yanlış bir oluşum” açıklamasında bulundu.
SEKTÖRÜMÜZ TAMAMEN ALLAK BULLAK OLDU
7 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlanan karar gereği internet portallarının veri tabanını Maliye Bakanlığına bildirmek zorunda olduğunu anımsatan Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Yönetim Kurulu Üyesi ve Sivas Emlakçılar Birliği Başkanı Çayır; “Bunun kararı çıktı. Dolayısıyla bir 1 milyon lira yazılan bir gayrimenkulü ertesi gün ilana atıldıktan sonra veya 1 saat sonra 1 milyonun altında gösteremezsin. Vatandaşımız bunu bilmiyor. Malum sitelere atılan ilanların veri tabanına işlendiğinin farkında değiller. Dolayısıyla vatandaş fiyatı belirlerken o fiyat üzerinden belediye rayiç bedelini yapacak veya kredi çekiyorsa ekspertiz bedelinin altında göstermeyecek. Bunun da farkında değil vatandaşımız. Yani şu an gayrimenkul sektörümüz tamamen allak bullak oldu. Buradan nasıl çıkacağız, piyasa nasıl rayına oturacak, dengeler nasıl kurulacak biz de açıkçası merakla bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.
BU SÜREÇTE KREDİ KONUSUNDA DA KOLUMUZ KIRILDI
Sivas’ta gayrimenkul sektörünün temsilcileriyle sürekli iletişim halinde olduklarını kaydeden Çayır, “Sektörümüzün temsilcileriyle her gün istişare halindeyiz. ‘İş var mı?’ diye sorduğumuzda ‘İş yok başkanım’, ‘Bankalar kredileri çekti’, ‘Fiyatlar çok yüksek geliyor’ gibi açıklamalarda bulunuyorlar. Devlet bankalarının bazıları kredi vermezken bir tanesi de sadece 500 bin liraya kadar veriyor. O da kamuda kendi ve eşi çalışana veriyor. Şu anda normal bir sıfır daire 2 milyon, 2 milyon 500 bin lira gibi rakamlardan satışa çıkıyor. 500 bin liralık bir krediyle bu kişi bu evi nasıl satın alacak? Elbette alamayacak. Zaten banka üçte ikilik kısmını veriyor. Dolayısıyla 1 milyon liralık evin en az 750 bin lirasını banka karşılayacak ki alan kişi de kalan 250 bin lirasını versin. Dolayısıyla bankalardan kredi konusunda da kolumuz kırıldı bu süreçte. Gediğimiz noktada ne alan var ne satan var” şeklinde konuştu.
İNSANLAR FİYATLARI KULAKTAN DOLMA VERİYOR
Son süreçte döviz ve altındaki artışın sınırlı kalması dolayısıyla vatandaşların yatırım olarak gayrimenkulü daha çok tercih ettiğinin altını çizen Çayır, “Ama bu süreçte de örneğin 6 ay önce 500 bin lira istediğimiz gayrimenkul 6 ay zarfında yüzde 100, yüzde 150 prim yaptı. Tamam; bir noktada döviz kurları fiyatların artmasında etken ama bu son 2-3 aylık zaman diliminde bunların hiçbiri etken değil. Tamamen nefisle, kişisel kararla verilen fiyatlar. İnsanlar fiyatları sadece kulaktan dolma veriyor” ifadelerine yer verdi.