Sivas Emlakçılar Birliği

Evinizi satmak isterken DOLANDIRILMAYIN!

Sivas Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Çayır, evini internet üzerinden satmak isteyen kişileri Bizim Sivas aracılığıyla uyardı. Hırsızların müşteri bahanesiyle ev içerisinde keşif yaptığını dile getiren Çayır; Sivaslılara, ‘dolandırılmayın´ diye seslendi
AMAN DİKKATLİ OLUN!

Evini internet üzerinden satmak isteyen kişilerin dikkatli olması gerekiyor. Çünkü son dönemde hırsızlar akla hayale gelmeyecek yöntemlere başvuruyor. Bu yöntemlerden birisi de ‘ev görme´ bahanesi. Bu yolla satılığa çıkarılan ev içerisinde keşifte bulunulduğunu kaydeden Sivas Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Çayır, vatandaşları uyardı.

HIRSIZA, KENDİ ELİNİZLE KAPIYI AÇMAYIN!

Bu konuda kendilerine şikayetlerin geldiğini kaydeden Çayır, “Sahibinden ilan veren veya camına ilan asan kişileri uyarıyorum. Eve tanımadığı insanları almasınlar. Farklı amaçları var, adamlar hırsız. Geliyorlar evin her tarafını analiz ediyorlar. Nerde ne var, her şeyi akıllarına kaydediyorlar. Kimse olmadığı zaman da hırsızlık yapıyor. Daha farklı şeyler de olabilir. Bu nedenle tanımadıkları insanlara evlerini açmasınlar” uyarısında bulundu.

“EMLAKÇI MESUL”

Geçmişte yaşanan bir olaydan örnek veren Çayır, “Böyle olay oldu. Erkeği de geçtik, çarşaflı bayanlar evin içerisinde analiz yapmışlar. Bir tanesi de ‘Amcam yurtdışında birkaç fotoğraf alabilir miyim, o da görsün´ demiş. Birkaç hafta sonra evi soyulmuş. Olay araştırılınca hırsızların eve bakmaya gelen kadınlar olduğu anlaşılmış. Bu nedenle insanlar bu işi bilinçli, kaydı olan emlakçılara versinler. Sonuçta emlakçı mesul. O, müşteriyi tutup getiriyor. Bir şey olursa emlakçı sorumlu. Sözleşmelerini yapsınlar güzelce. Bir taraftan 3-5 lira kar edeyim derken büyük olaylarla karşılaşmasınlar” değerlendirmesinde bulundu.

KAPARO TUZAĞINA DÜŞMEYİN!

İnternet üzerinden verilen ilanlar aracılığıyla yaşanabilecek diğer sıkıntılara da değinen Çayır, “Vatandaşın internet konusunda dikkatli olması lazım. Çünkü bu konuda çok dolandırıcılık olayı oluyor. Örneğin bir konutun değeri 200 bin lira ise orada 150 bin lira yazılıyor. Konut gezdiriliyor, pazarlık kısmına geliniyor, kaparo alınıyor ama sonra konut satışı olmuyor. Çünkü orada bir tezgah çevriliyor. Sahibi yurtdışında veya şehir dışına çıktı denilerek kaparo alınıyor ve vatandaş mağdur ediliyor” ifadesini kullandı.

“FİYAT ORANTISIZLIĞI VAR”

Çayır, “Sahibinden satılan ilanlarda fiyat orantısızlığı var. Buna da özellikle değinmemiz gerekiyor. Malın değerinin üzerinde yazılıyor. Bu da bize Sivas´ın gayrimenkul sektörüne fiyat biçilmesi noktasında sıkıntılar yaşattırıyor. Karşıyaka´daki arsanın örnek veriyorum fiyatı 50 bin lira ise mal sahibi 80 bin lira yazıyor. Bu da emlak sektörünü ciddi bir şekilde etkiliyor veya malını satışa çıkaracak kişinin aklını bulandırıyor. Sivas´ta çok afaki fiyat farkları var. Bunun da en büyük nedeni internet olayı. Fiyat belirleme konusunda çok büyük bir problem yaşıyoruz” diyerek konuşmasını sona erdirdi.

BİZİM SİVAS FATİH TABUR ÖZEL HABER